ALEXANDRU TOMESCU, MESAGERUL MUZICII CLASICE

30 iun 2018

De peste 30 de ani, Alexandru Tomescu demonstrează că muzica clasică este o lume deschisă tuturor, fiind nu doar un strălucit violonist, ci și un deschizător de drumuri în schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice. Artistul este cunoscut și pentru implicarea în activități caritabile, iar prezența lui se distinge și prin altruismul cu care a susținut de-a lungul timpului numeroase cauze și evenimente-pilot în lumea muzicală românească.


Căștigător al numeroase premii naționale și internaționale și protagonist al peste 200 de concerte și recitaluri susținute în cele mai renumite săli de spectacol din lume, Alexandru Tomescu poartă mesajul muzicii clasice în cele mai inedite locuri din țară și din străinătate.

Numele celebrului violonist și a viorii Stradivarius  primită în 2007 au devenit sinonime perfecte, Alexandru Tomescu dovedind o măiestrie deosebită în mânuirea splendidului instrument pe care l-a făcut să răsune în nenumărate concerte din România și din întreaga lume.

În cadrul proiectului fotografic „100 de chipuri”, am avut onoarea de a-l întâlni la Athénée Palace pe Alexandru Tomescu, care ne-a răspuns la câteva întrebări.

Sunteți unul dintre cei 100 de români aleși într-un proiect care celebrează performanță, dedicarea, pasiunea, remarcabilul. Ce înseamnă pentru dvs. să fiți un om remarcabil, un reper în domeniul dvs.?
 
„Nu știu dacă sunt un reper în domeniul muzical, de altfel nici nu-mi propun să devin așa ceva. Ceea ce urmăresc eu atunci când mă urc pe scenă cu vioara în mână este să reușesc să stabilesc o legătură spirituală profundă cu cei care vin la concert, prin intermediul muzicii. Cred că muzica este poate cel mai complex și mai evoluat limbaj inventat vreodată de om. Încă nu suntem conștienți de întreg potențialul său spiritual. Încerc întotdeauna în concertele mele să dau absolut tot ceea ce am mai bun în mine, să cânt ca și cum ar fi primul meu concert și în același timp ultimul. Nici un concert nu seamănă cu altul, chiar și la cele la care programul este neschimbat, pentru că noi ne schimbăm între timp - artistul, publicul, suntem într-o continuă schimbare, evoluție.” 
 
Există vreo amintire care va leagă de Athenée Palace? 
 
„Pentru mine hotelul Athénée Palace este direct legat de Ateneul Român. Toți marii artiști găzduiți de capitala noastră au trecut pe aici, cu siguranță nu o singură data. Îmi place să vin la cafeneaua de aici, are o atmosferă și un chic aproape parizian. Țin minte o întâlnire importantă pe care am avut-o aici cu violonista Mariana Sârbu; o întâlnire care m-a inspirat și m-a impulsionat să merg cu și mai multă îndrăzneală pe acest drum al muzicii.” 

REGINETTE AL PESTO DI TRAPANI

În timpul vizitei sale la Athenee Palace pentru proiectul fotografic „100 de chipuri”, Alexandru Tomescu a mărturisit că îi plac pastele, de aceea bucătarii hotelului au creat un dish în onoarea sa. Reginette al Pesto di Trapani este o specialitate de paste din Sicilia, Italia, preparată cu busuioc proaspăt, roșii cherry și migdale. Asemeni Pennelor alla Norma, aceste paste erau printre preferatele marelui compozitor Vincezo Bellini care s-a născut în Sicilia. Acum, aceste paste au fost reinterpretate de către bucătarii hotelului ca omagiu adus unuia dintre cei mai mari muzicieni români, Alexandru Tomescu.

Vă invităm să gustați aceste paste în restaurantul Roberto's în săptămâna 8-14 octombrie 2018.

ALEXANDRU TOMESCU, MESAGERUL MUZICII CLASICE
ALEXANDRU TOMESCU, MESAGERUL MUZICII CLASICE
ALEXANDRU TOMESCU, MESAGERUL MUZICII CLASICE

Ai nevoie de mai multe informații?