< înapoi

AMORUL ÎN SERVICIILE SECRETE

06 apr 2014

Rose de Waldeck (n.1898) era evreică, germană, fiică de bancher. A obținut un doctorat în sociologie la Heidelberg. Prin a treia căsătorie a devenit contesă. La inceputul anilor 30 se instalează în SUA unde trăiește ca jurnalistă. Merge in URSS și nordul Africii unde este corespondent de presă. Pentru vizitele sale in Germania de după 1933 când Hitler vine la putere, (aici are legături cu personaje la vârf, mai ales din jurul lui Hindenburg) este suspectată de FBI că este agent de informații german, că ar lucra pentru Canaris. În Germania în schimb este suspectată că e spion american, sovietic sau francez. In 1939 se naturalizează americancă și trece la catolicism. În ziua căderii Parisulului, Rose de Waldeck se cazează la hotelul Athenee Palace din București. Hotel de lux, loc de întâlnire pentru capete încoronate, prim-miniștri, ambasadori, generali, scriitori și dive, dar și pentru escroci internaționali, cocote, și mai ales pentru spioni. Ea a venit aici să scrie despre ce se întîmpla în Europa. A ales cel mai bun loc de observație, o țară la răscruce – între Rusia și Balcani. Lucrează pentru Newsweek. România nu era ocupată și avea relații diplomatice cu toate țările aflate în conflict. A locuit aici 7 luni, interval in care România a trecut prin cele mai tragice clipe. Din iunie 1940 pînă în ianuarie 1941 – ocuparea Basarabiei și Bucovinei de Armata Roșie, dictatul de la Viena și ciuntirea Ardealului, abdicarea regelui Carol al doilea, declararea statului militar-legionar condus de Antonescu și Sima, pătrunderea în România a diviziilor germane, cutremurul din noiembrie, masacrul de la Jilava, rebeliunea legionară. La sfîrșitul lui ianuarie se grăbește să părăsească Bucureștii. Ajunsă la New York a scris în cîteva luni “Athenee Palace” (apare în 1942) carte care o face celebră.

 

Lipsește o poveste dintre toate istoriile din carte – povestea ei de iubire cu un ofițer superior german, colonel, aristocrat, Johann von Ravenstein. Bunicul lui fusese aghiotantul lui Blucher în timpul bătăliei de la Waterloo. Familie veche de ofițeri. Hotelul Athenee Palace a găzduit întîlnirile lor de amor. Cum a reușit să se îndrăgostească de el, cunoscând exact ce se petrece cu evreii în Germania, e greu de spus. Johann Von Ravenstein a fost mutat în 1941 în Africa de Nord. Aici a luptat sub ordinele lui Rommel, la comanda 21 Panzer Division. În 1943 a căzut prizonier și trimis într-un lagăr în Canada. Rose de Waldeck i-a scris, l-a vizitat în lagăr. A fost încă un prilej pentru FBI să o suspecteze că e spion german și să o supravegheze. Cei doi au continuat să corespondeze. Cînd von Ravenstein a fost eliberat,1949, s-a dus în Germania (la Duisburg) unde își avea familia. A murit in 1962 la 73 de ani. Rose de Waldeck a trăit la New York unde a murit în 1982, într-o mănăstire, singură și uitată. După “Athenee Palace” nu a mai scris nimic important. Până azi a rămas o enigmă dacă a fost spion – american, rus, francez, german sau nu a fost deloc. Cert este ca ei i-a plăcut să pozeze că ar fi, ca să pară mai interesantă.

Sursă: "Amorul în serviciile secrete", Stelian Tănase, 7 aprilie 2012

Articole recente

SECRETELE UNUI HOTEL DE O SUTĂ DE ANI, DEZVĂLUITE DE UN FOST HAMAL AJUNS DIRECTOR GENERAL

Una din clădirile emblematice ale Bucureștiului împlinește un veac. La Athenee Palace s-a scris istorie, un fost angajat al hotelului își povestește, cu umor, amintirile.

BUCUREŞTI STRICT SECRET – ATHENEE PALACE

Hotelul Athenee Palace a fost parcă făcut pentru spionaj. O plăcere pentru ochi şi o încântare pentru urechi, ambasadori, aristrocraţi.

AMORUL ÎN SERVICIILE SECRETE

Rose de Waldeck (n.1898) era evreică, germană, fiică de bancher. Aflati povestea ei de iubire cu un ofițer superior german, colonel, aristocrat, Johann von Ravenstein.

Athénée Palace - cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante

Preferate în anii '30 pentru recepţii şi ceaiuri dansante - barul englezesc si sala „Le Diplomate", erau două dintre punctele de atracţie ale hotelului.

Ai nevoie de mai multe informații?