< înapoi

Athénée Palace - cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante

23 mar 2011

Barul englezesc, braseria şi restaurantul de la Athénée Palace erau cele mai frecventate locuri în anii interbelici de mondenii Capitalei. Hotelul, construit în 1914 în locul Hanului lui Ivanciu Gherasi, după indicaţiile arhitectului francez Teophile Bradeau, este prima construcţie cu structură din beton armat din România şi sursă de inspiraţie pentru scriitorii străini.  Construcţia hotelului a început în 1912 şi s-a ridicat în locul Hanului lui Ivanciu Gherasi, după indicaţiile arhitectului francez Teophile Bradeau. Când s-au finalizat lucrările, la 1914, avea 149 de camere şi 10 apartamente decorate în stilul Louis al-XIV-lea, model inspirat din Franţa şi Anglia.

„Athénée Palace se putea lăuda cu titulatura de singura clădire din ţară cu fundaţie şi structură din beton armat la vremea aceea. Pe lângă asta, era, şi este, foarte bine poziţionat, lângă Ateneu şi Palatul Regal, de aceea era foarte apreciat de elite în perioada interbelică", a povestit istoricul Dan Falcan pentru „Adevărul de Seară".

English bar, preferatul bucureştenilor în perioada interbelică  

Tot el spune că în timpul celor două Războaie Mondiale a fost folosit drept adăpost de corespondenţii de război, ofiţerii germani şi chiar pentru delegaţiile guvernului spaniol care ajungeau la noi în ţară în timpul Războiului Civil. De-a lungul timpului, la acest hotel, situat în imediatat apropiere a Ateneului Român, „au tras" miniştri, scriitori şi alte personalităţi.

De la Geo Bogza şi Goga, la Van Basten şi Rolling Stones

Printre cei mai „de soi" clienţi care s-au perindat pe la aici se numără clasicii români Geo Bogza, Octavian Goga sau Păstorel Teodoreanu, dar, mai târziu, şi vedete din fotbal precum Marco Van Basten sau Edwin Van der Sar şi cântăreţi renumiţi.

Geo Bogza a fost oaspetele hotelului în 1978

„Joe Cocker, Sting şi Rolling Stones au stat la Athénée Palace. De asemenea, pe parcursul unei vizite pe care a făcut-o la Bucureşti, preşedintele american Richard Nixon s-a cazat tot la noi", a spus reprezentanta hotelului Athénée Palace, Manuela Mereş, pentru Adevărul de Seară.
De vizita preşedintelui american din 1968 îşi aduce aminte cu plăcere şi maestrul în arta culinară Iulian Stanciu, care era pe atunci bucătar la Athénée Palace: „Îmi aduc aminte că ne-a luat pe câţiva bucătari şi ne-a dus la o casă de oaspeţi, unde am pregătit mâncare pentru toată delegaţia. Le-am făcut un bufet cu răcituri, după care le-am servit mâncare tradiţională românească", îşi aminteşte bucătarul.        

Contesa Waldeck, corespondent Newsweek la Bucureşti, a fost atât de impresionată de istoria hotelului încât a scris o carte despre atmosfera de la Athénée Palace  din anii '40, unde menţiona faptul că Athenee Palace era unul dintre punctele cosmopolite din Europa, atrăgând astfel membri familiei regale şi jurnalişti celebri.

Istorie şi legende legate de hotel

Cartea descrie evenimentele care au marcat România în anii 1940-1941, de la pierderea Basarbiei până la rebeliunea legionară şi defilarea „cămăşilor verzi".

Una dintre legendele hazii care s-au petrecut la Athénée Palace este legată de epigramistul Păstorel Teodoreanu. Până să ajungă în închisorile comuniste, Păstorel era un client fidel al barul hotelului. Se spune că într-o seară a ieşit puţin afumat din bar şi i-a dat cinci lei unui domn în uniformă, despre care credea că e portar, şi i-a spus sa cheme un taxi. Bărbatul, iritat, i-a răspuns că este amiral şi nicidecum valet. Păstorel a ripostat fără să stea pe gânduri: „Atunci cheamă-mi un vapor".

A fost renovat de patru ori

Hotelul a fost renovat de patru ori până acum, pentru prima oară în perioada interbelică, mai exact, în 1937. Echipa care i-a schimbat faţa hotelului, pentru a avea un aer modern pentru anii  '40, a fost condusă de cunoscutul arhitect român Duiliu Marcu. După bombardamentele din august 1944, care au avariat hotelul destul de grav, a fost refăcut de acelaşi arhitect. În 1965 a fost construită încă o aripă pentru a face faţă fluxului crescut de oaspeți şi exigenţelor acestora.  

Athénée Palace a fost din nou modernizat şi redeschis în 1997, când a fost preluat în management de un lanţ hotelier international. În prezent, hotelul are 272 de camere, dintre care 38 duble, 45 de apartamente şi 20 de aprtamente de lux.

Preferat în anii '30 pentru recepţii şi ceaiuri dansante - „Le Diplomate“ face parte din Patrimoniul Naţional

Barul englezesc şi sala „Le Diplomate", două dintre punctele de atracţie ale hotelului de-a lungul timpului şi cele mai importante semne de indentitate ale acestuia sunt, în continuare, parte integrantă a Athénée Palace. În anii '30-'40 „English Bar" era unul dintre cele mai populare localuri din Capitală. Gama largă de cocktailuri şi de trabucuri care se găseau aici îi atrăgea pe bucureşteni. La rândul său, sala „Le Diplomate" este considerată monument istoric, fiind una dintre cele mai bine păstrate săli de recepţie din ţară.

 

Sursă: POVEŞTI DE BUCUREŞTI Athénée Palace, „Bamboo-ul” din Micul Paris: vezi cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante"

Articole recente

SECRETELE UNUI HOTEL DE O SUTĂ DE ANI, DEZVĂLUITE DE UN FOST HAMAL AJUNS DIRECTOR GENERAL

Una din clădirile emblematice ale Bucureștiului împlinește un veac. La Athenee Palace s-a scris istorie, un fost angajat al hotelului își povestește, cu umor, amintirile.

BUCUREŞTI STRICT SECRET – ATHENEE PALACE

Hotelul Athenee Palace a fost parcă făcut pentru spionaj. O plăcere pentru ochi şi o încântare pentru urechi, ambasadori, aristrocraţi.

AMORUL ÎN SERVICIILE SECRETE

Rose de Waldeck (n.1898) era evreică, germană, fiică de bancher. Aflati povestea ei de iubire cu un ofițer superior german, colonel, aristocrat, Johann von Ravenstein.

Athénée Palace - cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante

Preferate în anii '30 pentru recepţii şi ceaiuri dansante - barul englezesc si sala „Le Diplomate", erau două dintre punctele de atracţie ale hotelului.

Ai nevoie de mai multe informații?